Menstruació

cabecera-menstruacion-mapelsa-ca

La menstruació

El cicle menstrual és habitualment d’uns 28 dies, però es consi-dera normal que duri entre 21 i 35 dies. La menstruació és la part del cicle menstrual en què es produeix el sagnat i sol durar entre 3 i 7 dies. La quantitat de flux menstrual que es perd per període varia moltíssim de dona a dona, podent anar de tan sols 9 g a més de 350 g. La quantitat mitjana, però, és d’uns 70-80 g, el que equival aproximadament al volum d’una tassa de te.

La quantitat de flux també varia d’un dia a un altre, sent major al començament del període que al final. De fet, el 90% del fluid s’emet durant els primers 3 dies de la menstruació.

Socialment, la menstruació encara és l’etapa del cicle hormonal femení més menyspreada, s’arriba a tractar com si fos una in-disposició o malaltia transitòria; però, cada dia hi ha més perso-nes que desitgen enfocar el procés des d’una concepció integral i entendre els canvis del cos femení com un vincle a la natura, una oportunitat al coneixement del propi funcionament psíquic, físic i emocional.

Si aprenem a conèixer, escoltar i respectar el ritme dels cicles naturals aconseguirem viure en harmonia, salut i equilibri; si en canvi forcem el cos i la ment a obviar la seva pròpia naturalesa, generarem malestar i malalties. De fet, molts trastorns menstru-als sense causa aparent obeeixen al ritme accelerat de la vida actual, el que comunament anomenem estrès.

En termes generals, la dona pateix estrès perquè no ha après a ser ella mateixa. El paper de la dona en la nostra societat occi-dental ens impulsa a negar el sentit més profund de la femini-tat, a favor de patrons socials de comportament, aparença i par-ticipació a la feina o família que prevalen valors exteriors (“viure cap a fora”, viure en funció de la teva parella, de la teva família, de la teva ocupació …), relegant a segon pla nostres rics proces-sos interiors: físics, emocionals i mentals. Oblidant que justa-ment aquí és on resideix tot el nostre potencial creatiu.

Els Processos Fisiològics del Cicle Menstrual

El cicle menstrual pot dividir-se en quatre fases:

 1. 1
  La fase menstrual: En aquesta etapa la matriu es desprèn del seu revestiment.

  La menstruació suposa el final d’un cicle i l’inici d’un altre nou. El primer dia del sagnat és el “dia un”. Si no es produeix la concepció i implantació de l’òvul entre els deu i setze jorns posteriors a l’ovulació, el cos deixa de preparar-se per a un eventual embaràs. El revestiment de la matriu es col·lapsa i s’expulsa mitjançant la pèrdua de sang.

  La menstruació va ser sempre malmirada i això s’adverteix en expressions com:

  “Estar amb la maledicció”, “estar indisposada” o “estar de mala lluna”.

  Frases com aquestes ens parlen de malaltia i no realment de salut, quan la menstruació és la generadora de la vida. En el rebuig que se sent davant la menstruació hi ha implícit el rebuig de la nostra feminitat. El tabú que envolta la menstruació afavoreix a moltes dones la manca d’autoconfiança i autoacceptació.

  L’ideal seria acceptar aquest període que es repeteix cíclicament mes a mes i aprendre a transitar aprofitant l’energia que desperta, més que patir-lo. El normal és que durant la menstruació la dona sigui més conscient del seu cos, que es torni més introspectiva i aprofiti aquest moment per a un major contacte amb si mateixa, hauria de ser un període de reflexió i meditació.

  La hipersensibilitat (agudització dels sentits) ha de ser aprofitada per prendre més consciència dels colors, els sons, els sabors i altres sensacions.

  És un bon moment per desenvolupar la creativitat. El pensament positiu ajuda a estimar més el nostre cos i les seves funcions, ajuda a crear una millor imatge de nosaltres mateixes.

  En el passat, els curanderos utilitzaven la menstruació com a font d’inspiració, ja que les visions i profecies es presentaven amb més claredat. Les dones controlaven l’agricultura gràcies a l’observació de la lluna i els seus cicles.

  El sagnat permet entrar en contacte amb un estrat més profund de la vida interna, somnis, desitjos, intuïcions etc. Els símptomes físics i emocionals que solen presentar representen un conflicte entre el conscient i l’inconscient. Des del punt de vista espiritual la menstruació és considerada com “el símbol de la unitat”. Igual que els cicles de la lluna i les plantes, la menstruació representa la regeneració de la vida.

 2. 2
  La fase preovulatoria: Durant aquesta fase els fol·licles ovàrics maduren.

  Aquesta és una etapa molt activa, el cos es prepara per a l’ovulació, és un moment en el qual ens encarem cap a projectes nous.

  Si fem cas al nostre cos serem capaços de notar quan comença l’ovulació, procés que pot manifestar-se de maneres molt diferents depenent de cada dona. Poden notar-se canvis en el flux cervical, augment del desig sexual, lleus punxades a l’àrea pèlvica, etc.

 3. 3
  La fase ovulatoria: En aquest moment l'ovari desprèn un òvul madur.

  El cicle menstrual té dos pols culminants: l’ovulació i la menstruació.

  Des de la ovulació fins al moment del sagnat, es manifesta el punt màxim de la sexualitat i això permet accedir a tota l’energia creativa, i dirigir totes les energies cap a l’interior. En acabar la menstruació, és a dir, el sagnat, ens vam dirigir amb forces renovades cap a l’activitat exterior, de nou cap a l’ovulació. Si prenem consciència de les energies que es mouen en tot el cicle, la transició d’un estat a un altre serà molt més fàcil. El sol fet de conèixer els nostres cicles i les emocions que desperten, alleugerirà la nostra vida.

 4. 4
  La fase premenstrual: Durant aquests dies baixen els nivells d'estrògens i progesterona.

  Quan la dona no ha prestat atenció a les seves necessitats les emocions reprimides no tenen un llenguatge adequat per a expressar-se i es manifesten en el cos en forma de malaltia i / o afecten l’anímic i emocional, afavorint la irritabilitat, la hipersensibilitat i fins i tot la propensió a els accidents.

  En les condicions explicades, en la fase premenstrual la dona es pot sentir deprimida, tensa, inflada i incòmoda. Es pot presentar mal d’esquena o en els pits durant els dies anteriors al sagnat. Aquests i altres símptomes formen part del que comunament coneixem com la Síndrome premenstrual (SPM).

  La paraula “síndrome” refereix al conjunt de símptomes característics d’una malaltia, evidentment, tractar els signes que poden aparèixer en els dies anteriors a la regla com si fossin una malaltia, estigmatitza i medicalitza un procés que hauria de ser acceptat com a natural. L’SPM hauria de ser tractat des d’un enfocament integral.

  Passa sovint que el desig sexual augmenta durant la fase premenstrual, com també que hi hagi rebuig a les relacions sexuals durant aquest moment.

  L’augment de l’energia sexual no se cenyeix a una cosa física, implica el desig d’una intimitat més profunda i transcendental. Hi ha una sexualitat iniciàtica que arriba al seu cim durant aquesta fase, on la passió i la creativitat estan al punt culminant.

  De totes maneres, cada dona és un ésser únic i individual i el que sintiere en aquest moment hauria de ser respectat.

La medicina convencional (des d’un enfocament masculí) tendeix a sobrevalorar la fase “reproductiva” del cicle (l’ovulació) i sol veure a la dona fonamentalment com criadora, menyspreant així la faceta menstrual.

Menstruacion-Sindrome Premenstrual-mapelsa
Menstruacion Procesos Fisiologicos-mapelsa

Remeis naturals o alternatius per a les menstruacions doloroses

Col·locar una bossa d’aigua calenta a la zona de l’abdomen o bé aplicar fulles de col blanc prèviament aplanades i sobre aquestes un coixinet elèctrica o draps calents.
Aromateràpia: camamilla, sàlvia, xiprer, ginebre, llimona i romaní.
Infusions de camamilla i valeriana, tant en infusió com en comprimits d’extracte.
Recorda que els consells de salut són això, consells. Consulta amb el teu metge o terapeuta.

Síndrome Premenstrual (SPM)

Uns dies abans de la menstruació augmenta l’estrogen, i afecta els neurotransmissors que són missatgers químics. Això afavoreix l’augment de l’adrenalina i la noradrena-lina, produint-se un augment de l’ansietat i la irritabilitat. Disminueix la serotonina i la dopamina.

“El període és el símbol d'un cos sa que està en sintonia amb la Mare Natura.”

Recomanacions

L’SPM s’alleuja moltíssim amb una dieta natural i amb massatges d’oli d’prímula.

Menorràgia o Períodes Excessius

No és molt senzill dir quina quantitat de sang és normal que baixi. S’ha de tenir present si es xopen les compreses grans, si es taquen els llençols a la nit o la roba.

Els períodes excessius poden respondre a desequilibris hormonals, a l’ús dels DIU, a l’existència de fibromes o pòlips, l’endometriosi, o a l’obesitat.

Les pèrdues excessives sense causes aparents es denominen “hemorràgies uterines per disfunció” i solen anar acompanyades de cicles sense ovulació. Ocorren generalment en les primeres etapes de la menstruació o a partir dels 35 anys.

Descartada la possibilitat d’un problema seriós de salut, els períodes excessius poden ser degudes a falta de ferro, zinc, vitamina B i especialment a la B6 i A.

Consells de salut

És important ingerir aliments rics en ferro així com verdures de fulles verdes.
Aromateràpia: són bons els massatges amb olis essencials de gerani, xiprer i rosa.
menstruacion Menorragia-mapelsa
menstruacion-Menopausia-mapelsa

La Menopausia

Menopausa significa la fi dels períodes menstruals. Pot donar-se des d’abans dels quaranta anys (menopausa prematura) o tan tard com als seixanta. El considerat normal és a partir dels cinquanta anys.

La menopausa és una etapa normal de la vida. És el final d’un cicle que va començar en les albors de la joventut. El que passa és que s’ha parlat i creat tanta fantasia al seu voltant que l’ha convertit gairebé en una malaltia, en un patiment. Tot en la vida té un principi i un fi, la menopausa és la fi d’un cicle i pot ocasionar certs inconvenients pels canvis hormonals que es donen en l’organisme, però la majoria tenen més a veure amb la part emocional, més que amb la fisiològica. Això no vol dir negar la seva existència, simplement és acceptar-la i transitar com a tal permetent viure-la i no patint.

Els canvis hormonals previs a la menopausa poden produir inflor en el cos per retenció de líquid. Es produeixen de vegades oblits, sensació de malaptesa, immensa necessitat de menjar coses dolces i “riques”. És freqüent sentir tristesa, depressió, irritabilitat i hipersensibilitat. Segurament una òptica diferent i una educació des de petites que permeti acceptar els canvis físics, i per tant psíquics, com etapes normals de la vida, evitarien tan àmplia gamma de símptomes.

El canvi hormonal propi de la menopausa pot produir sequedat vaginal, que fa més doloroses les relacions sexuals, excessos de calor, sudoració nocturna, pell seca, rampes, venes varicoses, pits sensibles i adolorits, dolors en les articulacions, ansietat, depressió i osteoporosi.

Remeis naturals o alternatius

La soja té un efecte equilibrador del sistema hormonal. Una alimentació rica en soja, sobretot en productes fermentats com el tofu o en extractes secs de soja, aporta fitohormones naturals i isoflavones.

Prendre infusions de arç blanc, ortiga o sàlvia.
Incloure llevat de cervesa verge a la dieta.
El Bor és un oligoelement que ajuda a retenir el calci i el magnesi i incrementa els nivells d’estrogen. Es troba en pomes, peres, tomàquets, prunes seques, panses de raïm i dàtils.
menstruacions-mujer-luna-mapelsa

La dona, la Lluna i els seus cicles

El cicle menstrual estàndard dura uns 28 dies, encara que en realitat el 30% de les dones els té “llargs”, un altre 30% els té “curts” i en un 10% són “irregulars” o “variables”. El ritme de 28 dies clàssic és un ritme similar al de les fases lunars, que es manifesten 13 vegades a l’any (28días x 13 = 364días = 1 any aprox).

Això va donar ràpidament la idea que el cicle menstrual estava associat directament amb el cicle lunar (creença que ha arribat fins als nostres dies), i per aquesta suposada relació amb l’astre de la nit es van denominar “llunes” a les menstruacions.

menstruacion-ciclos-luna-mapelsa

Cicles de la lluna

Des de la més remota antiguitat l’activitat humana reconeix la influència de la lluna. Podem en els nostres dies aprofitar aquesta antiga saviesa?

Actualment sabem que les llunes plena i minvant influeixen tant en el creixement de les plantes com en l’estat de salut. A mitjans de mes, l’organisme humà es comporta com un petit oceà, ja que el 70 o el 80 per cent del mateix està compost per aigua (en les dones el percentatge és encara més gran). Arriba el moment de lluna plena, i es produeix una successió de marees matinals i nocturnes en el nostre cos.

L’exemple més obvi dels efectes causats pels canvis periòdics de la lluna, és la menstruació de les dones. L’experiència mostra que si la menstruació arriba a mitjans de mes, lluna creixent, serà més abundant, i al contrari si succeeix en lluna minvant, en el període de marea descendent.

Segons la medicina tradicional xinesa, la circulació de la sang i de l’energia vital guarda una estreta relació amb els períodes lunars. Per això resulta necessari regular i estimular el flux de l’energia vital i de la sang abans i després de la menstruació.

Nova

Lluna negra, relacionada amb l’arquetip de la sàvia, de la bruixa. És una etapa de profunda transformació interior, de foscor en què es generen totes les formes de l’existència.
És un moment passiu, d’introspecció, quan les energies físiques estan al mínim, però s’activen totes les psíquiques.

És un moment perfecte per desprendre del que vell i inservible, i per sentir, per estar en silenci i percebre l’energia de tot el que ens envolta, per deixar l’acció i estar receptius …

Quan la lluna comença a créixer arriba el millor moment per emprendre qualsevol idea, projecte o desig que hagi sorgit d’aquest estat d’interiorització, arriba l’època per sembrar. Aquesta etapa conté l’impuls per a la fase posterior de creixement.

Creixent

La llum creix. Està associada amb l’arquetip de la verge, la qual aquesta receptiva a qualsevol experiència nova, amb èmfasi i alegria. Aquí comencen a manifestar-se les energies que hem rebut en l’etapa de la bruixa. És un temps d’acció física i social, per posar-nos en moviment.

Ara l’energia és radiant, mundana, i extravertida. La llavor que vam plantar ha brollat.

Plena

La lluna és un mirall, reflecteix tota la llum del Sol, és el moment de plenitud de florida, el temps de la verema.

Aquesta fase l’associem a l’arquetip de la mare, la qual nodreix i sustenta totes les formes de vida.
L’energia està en el seu màxim esplendor. Si en aquest moment estem equilibrats podem percebre les energies més subtils i elevades, captar les relacions amb els altres d’una manera senzilla, humana i plena … En aquesta etapa augmenta la nostra sensibilitat.

Minvant

És el moment de recollir els fruits, d’avaluar el que sembrem conscient i inconscientment.
Fase associada a l’arquetip de la donzella. La que pot experimentar tota l’energia sexual sense por, lliurement.

Entre la lluna plena i la lluna nova, el cos tendeix a eliminar les toxines, optimitzant els efectes d’una dieta depurativa.

El cicle lunar es tanca, i en aquesta etapa vam començar a dirigir de nou tota l’energia cap al nostre interior. És hora de purificar, de relaxar-nos, centrar-nos, i compartir allò que hem après, i connectar amb els nostres desitjos per tornar a sembrar.

28dies
13vegades a l’any
4fases lunars

Com i on anotar-les

Utilitza un calendari de 12 mesos, com el que pots tenir a la teva agenda o descarrega-te’l i imprimeix el de la teva dreta. L’has de tenir a mà perquè no et de mandra portar el registre ni oblidis dades importants.

Si vols saber com és el teu cicle i poder calcular aproximadament quan tornarà, pots fer servir el quadre del calendari.

Marca el primer dia de menstruació abundant de cada cicle. Uneix-los amb una línia. Mirant d’esquerra a dreta, una línia recta horitzontal indica un cicle de 28 dies Una línia recta ascendent, indica un cicle més curt i una línia recta descendent indica un cicle més llarg. Si la línia no és més o menys recta, el teu cicle és variable.

calendari-lunar-mapelsa

Calendari lunar 2016

T’ajudarà a portar comptes / notes del teu cicle menstrual. Imprimeix-lo, doblega’l pel mig i després una altra vegada més i llest!, ja tens el teu calendari per portar amb tu on sigui.

menstruacion-como-donde-anotarlas-mapelsa